Aandachtstraining

Aandachtstraining (ook wel bekend als mindfulness) staat voor open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat aandacht staat voor het helemaal wakker zijn en objectief kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt. Dit klinkt simpel, maar blijkt in de praktijk niet zo gemakkelijk. We leven vaak niet in het nu maar besteden veel aandacht aan wat er nog allemaal moet gebeuren, zou kunnen gebeuren of gebeurd is. Vaak krijgen we zaken maar half mee en doen we veel op de automatische piloot. Hierdoor reageren we op een bepaalde manier op onze omgeving, waar we zelf, en ook onze omgeving, last van hebben. Maar we kunnen onszelf trainen om te zorgen dat het ook anders kan.

De basis van aandachtstraining is oefenen in bewuste aandacht. Aandacht voor dit moment. Aandacht voor adem, lichamelijke klachten, spanning en zorgen. Maar ook aandacht voor die allerlei geluksmomenten. Momenten dat het vanzelf goed gaat, zonder dat je oordelende gedachten zich overal mee bemoeien.

De aandachtstraining is gericht op het bewuster en beter omgaan met stress, pijn en ander ongemak. Daarnaast leert aandachtstraining ook om meer stil te leren staan bij de zaken die er echt toe doen, zowel de grote als ook de kleine dingen. We leren om bewust en open aanwezig zijn bij wat er nu gebeurt. Gewoon zijn met wat is.